Page 20 - Recepty starej mamy I.
P. 20

alebo hrnčekovú so žemľou) a červenú kapustu. Aj lokše sú
               výbornou prílohou.
                              Lokše = robím iba zemiakové. Keď zostane zemiaková
               kaša, pridáme múku, soľ, zmiesime na polotuhé cesto, ktoré
               „vyťapkáme” na tenšie ovály a opekáme na jemne pomastenej
               panvici, alebo Princessgrile z oboch strán. Natrieme husacou,
               alebo kačacou masťou, skladáme na seba a podávame. Lokše mám
               rada i na sladko, keď  sa natrú makovou plnkou(samostatné
               jedlo).


                             Červená dusená kapusta = červenú kapustu nakrájame na
               jemné rezance(tvrdé hlúby odstránime), prelejeme ju horúcou
               vodou a vložíme do pripravenej cibule opraženej na oleji.
               Osolíme, okoreníme mletým bielym i čiernym korením, sušenou
               feferónkou, rascou, okyslíme l 1/2 PL octu a osladíme
               l čajovou lyžicou kryštálového cukru. Dusíme prikryté
               a podlievame vodou. Keď je kapusta mäkká, rozmiešame v 1/2 dcl
               studenej vody 1 PL hladkej múky a zahustíme. Ak máme radšej
               hustú kapustu, vyvaríme viac a nemusíme zahusťovať.



               V dnešnej dobe sa príprava dá urýchliť kúpou sterilizovanej  červenej kapusty, ktorú len
               prevaríme a ochutíme podľa vlastnej chuti.



                               Plnené husacie krky 1 = kožu z husacích krkov na
               jednom konci zašijeme a pripravíme si náplň: 200 g bravčového
               mäsa s 1 cibuľou pomelieme, pridáme 1 vajce, 20g uvarenej
               ryže, soľ a korenie podľa chuti. Voľným otvorom naplníme krk
               a zašijeme ho. Zo všetkých strán osolíme a pečieme na oleji
               s miernym podlievaním vodou a polievaním výpekom. Upečené
               krájame na kolieska a podávame so zemiakovým pyré.

                               Plnené husacie krky 2=postup rovnaký, len náplň
               tvorí klasická plnka z rožkov, pečienky, húb...(toto mám
               radšej).




                Mäso na pečenie aj dusenie podlievame horúcou vodou, aby sa neprerušoval var
               a nepredlžovala sa doba dusenia.



               Vo farskej záhrade sme mali každú jar 6 i viac malých jahniatok. Naši ich dostávali v čase, keď
               ostatné ovce vyháňali na salaše. Boli to jahniatka, ktoré sa narodili tesne pred odchodom
               a nevládali by prejsť takú ďalekú cestu. My sme ich začas kŕmili mliekom z pivovej fľaše
               a potom sa pásli v záhrade. Na jeseň boli z nich obrovské barany, ktoré predvádzali na dvore
               baran, baran buc a to nielen navzájom, ale hlavne, keď tam prišla mama, búchali hlavami do
               nej. Občas sa našla aj ovečka, ktorú som si vždy prisvojila a cvičila som ju ako psíčka.
               Chodievala so mnou do školy , hrala sa na skrývačku a naháňačku, nosila na krku červenú
               mašľu. Bola taká krásna a hravá, že mi ju chceli odkúpiť komedianti. Problém nastal, keď





                                                           15
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25