Page 21 - Recepty starej mamy I.
P. 21

prišiel čas spraviť z nich potravu. Mňa poslali ku kamarátkam a po návrate mi klamali, že
               museli pre chorobu baranov i ovečku odviezť  preč. Vždy som to oplakala a nikdy som
               nevedela, že jem mäso aj z nich... Kedysi neboli mrazničky a tak sa väčšie množstvo
               baranieho mäsa solilo a nakladalo do súdkov, ktoré sa skladovali v kamennej pivnici(na
               notariáte).
                             Baranie mäso má charakteristický pach. P. kaplán Michalička tvrdil, že
               baraninu cíti už keď ju mama nesie zabalenú z obchodu. Stavili sa, ale mama vyhrala, lebo ju
               tak dobre pripravila, že ju schuti zjedol a myslel si, že je hovädzinu.



                Baraninu, zvlášť, ak je baran starší, treba dobre zbaviť loja , „odblaniť”
               a poumývať vo vlažnej vode. Pri príprave nešetriť cesnakom a rozmarínom.


                Môžeme ju piecť, variť aj dusiť.


                Kedysi sa toto mäso považovalo za skoro podradné a t.č. je temer
               nedostupné.



               Mamine sestry,  Adelka a Štefka, pripravovali aj kozľacinu. U nás sa nikdy nerobila, tak ako
               mäso z medveďa. Raz jeden známy sa chcel mame za niečo  odvďačiť a doniesol jej laby
               z medveďa. Je to vraj delikatesa. Pozrela sa do balíčka, zbadala laby a vyhodila známeho aj
               s labami. Možno bola na medvede ako Ružomberčanka precitlivelá. Vždy sme sa z nej smiali,
               že keď bola dieťa, niesla kvietky na pohreb medveďovi. Vo Váhu pri Ružomberku totiž našli
               mŕtvolu  ,usúdili, že je to utopenec a pochovali ho. Až po čase vyšlo najavo, že horár zastrelil
               medveďa a nechal si z neho len kožuch. Ružomberku to prischlo a náš otec to veľmi rád
               humorne rozprával a mama sa hnevala. Ale čosi pravdy na tom bude, lebo som to čítala,
               myslím, v Zaprášených históriách od Ema Behúňa(otcov priateľ, spisovateľ.)




                               Roláda z bravčového mäsa = l kg bravčového
               pliecka(alebo bôčika) umyjeme, rozrežeme na plát, vyklepeme
               a potrieme cesnakom rozotretým v soli z oboch strán. 250g
               bravč. orezu a 250g hovädzieho orezu, 50g v mlieku namočenej
               žemle, 100g cibule zomelieme, opaprikujeme a pridáme 2 vajcia.
               Premiešame.100g kapie a 2 natvrdo uvarené vajcia pokrájame na
               kocky a pridáme k zmesi. Zmes rozotrieme na plát, zrolujeme a
               omotáme, aby náplň nevytiekla. Jednoduchšie je použiť ihly na
               pečenie, je to rýchlejšie a ľahšie sa vyberajú. Roládu dáme do
               pekáča, podlejeme vlažnou vodou a pečieme vo vyhriatej rúre.
               Počas pečenia roládu otáčame a polievame výpekom.





                                  Fašírky = 500g bravčového mäsa, 500 g hovädzieho
               mäsa spolu s 1 cibuľou, 3 strúčikmi cesnaku pomelieme. Pridáme
               5 pokrájaných žemlí(rožkov) namočených vo vlažnej vode(voda
               musí byť stečená), soľ, mleté čierne korenie, 2 surové vajcia





                                                           16
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26