Page 22 - Recepty starej mamy I.
P. 22

a zmiešame na polotuhú hmotu. Ak je riedka, pridáme strúhanku.
               Robíme klasické fašírky, stredne veľké a v oleji, najlepšie vo
               fritéze, vyprážame.
               Diétnejší variant je vytvarovať plát, do stredu ktorého
               naukladáme polovice natvrdo uvarených vajec
               a zrolujeme.(Zvykne sa tomu hovoriť pštrosie vajíčka), alebo
               sa urobí  valec, ktorý sa posype strúhankou(mama používala
               názov brézle) a pečieme mierne podlievané v rúre.
                              Keď sme v robote „varili ústne“ , kolegyne ma presviedčali, že do mletého
               mäsa sa nemajú dávať žemle. Osvedčilo sa so žemľami, lebo je pokrm nadýchaný a nie ubitý.
               Bez nadstavovania žemľami môžu byť čevapčiči ....


                              Najlepšia fašírka je kombinovaná zelenino - mäsová.
               250g koreňovej zeleniny, 1 stredne veľký zemiak, cibuľa,
               cesnak, karfiol sa uvarí v osolenej vode a postrúha na hrubšie
               rezance na strúhadle. K studenej zelenine sa pridá 100g
               pomletého bravčového a 100g hovädzieho mäsa. Zmiešame. Pridáme
               l vajce, okoreníme podľa chuti a tvarujeme okrúhle, stredne
               veľké bochníčky, obalíme v strúhanke a smažíme vo fritéze(olej
               by nemal byť veľmi horúci, aby sa neurobila rýchlo tvrdá kôra
               a vnútrajšok neostal surový).

                               Piatočná fašírka je čisté zeleninová, postup
               rovnaký, len dávam všetku zeleninu, akú mám doma. Čo sa dá
               strúham na strúhadle, ostatnú popučím. Nezabudnúť dať aspoň
               1 zemiak, cesto je vláčnejšie a lepšie drží. Je to pochúťka
               so zemiakovým pyré a hlávkovým alebo uhorkovým šalátom.



               Kedysi bol otec Tivadar vášnivý rybár. Chodil po kúrskych bystrinkách, alebo terchovských
               potokoch a vyťahoval jedného pstruha za druhým. Raz na stretnutí Blahovcov v Kúre chytil za
               hodinu 37 pstruhov. Vypitval ich, umyl, nasolil, dovnútra dal rascu, zabalil do lopúchov
               a piekol  v pahrebe. Delikatesa! Zaujímavé, že sám pstruhy nejedol...

               Spomínam si, že v 1950 roku začali platiť iné predpisy a rybár mohol chytiť iba 3 ryby. Otec
               nemal v košíčku nikdy nič, lebo každú, ktorú chytil zabalil do lopúcha a ja som každú odniesla
               domov.
               Bola to zábava pre mňa a jedlo pre všetkých.

               Najčastejšie mama pripravovala ryby na masle, alebo vyprážala v klasickom trojobale(múka,
               vajce, brézle). Robievala aj rôzne druhy rybacích polievok, omáčok, proste ryby na všetky
               spôsoby.



                              Ryby pečené na princes grile = pstruha v celku
               vyčistíme, pokvapkáme citrónom, osolíme zvonka i z vnútra,
               kde dáme aj trošku rasce(kto má rád, dáva aj bylinky alebo
               bylinkové maslo). Pripravíme si zmes z hladkej múky, mletej
               červenej papriky, rasce a mletého korenia(pomer podľa chuti).
               Rybu v zmesi obalíme a na princess grile pečieme tak, aby bola





                                                           17
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27