Page 22 - Recepty starej mamy I.
P. 22
a zmiešame na polotuhú hmotu. Ak je riedka, pridáme strúhanku.
Robíme klasické fašírky, stredne veľké a v oleji, najlepšie vo
fritéze, vyprážame.
Diétnejší variant je vytvarovať plát, do stredu ktorého
naukladáme polovice natvrdo uvarených vajec
a zrolujeme.(Zvykne sa tomu hovoriť pštrosie vajíčka), alebo
sa urobí valec, ktorý sa posype strúhankou(mama používala
názov brézle) a pečieme mierne podlievané v rúre.
Keď sme v robote „varili ústne“ , kolegyne ma presviedčali, že do mletého
mäsa sa nemajú dávať žemle. Osvedčilo sa so žemľami, lebo je pokrm nadýchaný a nie ubitý.
Bez nadstavovania žemľami môžu byť čevapčiči ....
Najlepšia fašírka je kombinovaná zelenino - mäsová.
250g koreňovej zeleniny, 1 stredne veľký zemiak, cibuľa,
cesnak, karfiol sa uvarí v osolenej vode a postrúha na hrubšie
rezance na strúhadle. K studenej zelenine sa pridá 100g
pomletého bravčového a 100g hovädzieho mäsa. Zmiešame. Pridáme
l vajce, okoreníme podľa chuti a tvarujeme okrúhle, stredne
veľké bochníčky, obalíme v strúhanke a smažíme vo fritéze(olej
by nemal byť veľmi horúci, aby sa neurobila rýchlo tvrdá kôra
a vnútrajšok neostal surový).
Piatočná fašírka je čisté zeleninová, postup
rovnaký, len dávam všetku zeleninu, akú mám doma. Čo sa dá
strúham na strúhadle, ostatnú popučím. Nezabudnúť dať aspoň
1 zemiak, cesto je vláčnejšie a lepšie drží. Je to pochúťka
so zemiakovým pyré a hlávkovým alebo uhorkovým šalátom.
Kedysi bol otec Tivadar vášnivý rybár. Chodil po kúrskych bystrinkách, alebo terchovských
potokoch a vyťahoval jedného pstruha za druhým. Raz na stretnutí Blahovcov v Kúre chytil za
hodinu 37 pstruhov. Vypitval ich, umyl, nasolil, dovnútra dal rascu, zabalil do lopúchov
a piekol v pahrebe. Delikatesa! Zaujímavé, že sám pstruhy nejedol...
Spomínam si, že v 1950 roku začali platiť iné predpisy a rybár mohol chytiť iba 3 ryby. Otec
nemal v košíčku nikdy nič, lebo každú, ktorú chytil zabalil do lopúcha a ja som každú odniesla
domov.
Bola to zábava pre mňa a jedlo pre všetkých.
Najčastejšie mama pripravovala ryby na masle, alebo vyprážala v klasickom trojobale(múka,
vajce, brézle). Robievala aj rôzne druhy rybacích polievok, omáčok, proste ryby na všetky
spôsoby.
Ryby pečené na princes grile = pstruha v celku
vyčistíme, pokvapkáme citrónom, osolíme zvonka i z vnútra,
kde dáme aj trošku rasce(kto má rád, dáva aj bylinky alebo
bylinkové maslo). Pripravíme si zmes z hladkej múky, mletej
červenej papriky, rasce a mletého korenia(pomer podľa chuti).
Rybu v zmesi obalíme a na princess grile pečieme tak, aby bola
17