Page 23 - Recepty starej mamy I.
P. 23
koža chrumkavá z oboch strán. Takto robíme aj plátky kapra(nie
podkovičky, lebo by sa dobre neprepiekli).
Rybie mäso rýchlo podlieha skaze, preto sa má upraviť hneď po zabití. Znakom
čerstvo zabitej ryby sú lesklé oči a pevné mäso(neurobíš jamku).
Rybacie mäso je veľmi zdravé a mali by sme ho konzumovať aspoň raz do týždňa. My to
dodržiavame, vďaka častému prísunu kaprov od Barborkinho starkého, ktorý je vášnivý
rybár. Už sme vycvičený tím
= on kapra chytí, Barborka ho prinesie v kýbliku, Peter ho omráči, zabije a vypitve a ja
stiahnem kožu, naporciujem a dám zmraziť. Urobí ho ten, kto je v piatok doma .
Viete rybu zabiť? Ešte som rybu nikdy nezabila, ale teoreticky viem, že ju treba
omráčiť buchnutím do hlavy opakom noža, alebo tĺčikom a vzápätí ostrým nožom
tesne za hlavou preseknúť miechu, alebo celkom oddeliť hlavu. Potom na brušnej
strane rybu rezom otvoríme, vyberieme vnútornosti, odstránime žlč a črevá. Ikry ,
mlieč, pečeň a hlava sa môže použiť na polievku(nerobím). Tupým nožom sa majú
odstrániť šupiny. Ja to robím tak, že za hlavou ostrým nožom sa dostanem pod
kožu, uvoľním ju , chytím do utierky a pomalými pohybmi kožu aj so šupinami
sťahujem. Nie vždy to dokážem naraz, tak postup opakujem. Najťažšie mi je
odstrániť plutvy a chvost.
Stará fara – nedeľný obed
18