Page 23 - Recepty starej mamy I.
P. 23

koža chrumkavá z oboch strán. Takto robíme aj plátky kapra(nie
               podkovičky, lebo by sa dobre neprepiekli).


                Rybie mäso rýchlo podlieha skaze, preto sa má upraviť hneď po zabití. Znakom
               čerstvo zabitej ryby sú lesklé oči a pevné mäso(neurobíš jamku).







               Rybacie mäso je veľmi zdravé a mali by sme ho konzumovať aspoň raz do týždňa. My to
               dodržiavame, vďaka  častému prísunu kaprov od Barborkinho starkého, ktorý je vášnivý
               rybár. Už sme vycvičený tím
                = on kapra chytí, Barborka ho prinesie v kýbliku, Peter ho omráči, zabije a vypitve a ja
               stiahnem kožu, naporciujem a dám zmraziť. Urobí ho ten, kto je v piatok doma .




                Viete rybu zabiť? Ešte som rybu nikdy nezabila, ale teoreticky viem, že ju treba
               omráčiť buchnutím do hlavy opakom noža, alebo tĺčikom a vzápätí ostrým nožom
               tesne za hlavou preseknúť miechu, alebo celkom oddeliť hlavu. Potom na brušnej
               strane rybu  rezom otvoríme, vyberieme vnútornosti, odstránime žlč a črevá. Ikry ,
               mlieč, pečeň a hlava sa môže použiť na polievku(nerobím). Tupým nožom sa majú
               odstrániť šupiny. Ja to robím tak, že za hlavou ostrým nožom sa dostanem pod
               kožu, uvoľním ju , chytím do utierky a pomalými pohybmi kožu aj so šupinami
               sťahujem. Nie vždy to dokážem naraz, tak postup opakujem. Najťažšie mi je
               odstrániť plutvy a chvost.









































                                                Stará fara – nedeľný obed





                                                           18
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28