Page 25 - Recepty starej mamy I.
P. 25

Tvarohové knedličky = 500g tvarohu zmiešame s 2
               vajcami, troškou soli a 120g detskej krupice. Nechať postáť,
               potom urobiť v dlani knedličky veľkosti slivkových a varí sa
               cca 8 min(vyplávajú). Slivkovou(alebo inou ovocnou omáčkou =
               jahodová, čučoriedková,) najlepšie teplou prelejeme knedličky
               priamo na tanieri. Niekedy miesto omáčky pripravíme brézle na
               masle, posypeme a ocukríme. Výborné !















                                   Slivkový džem -(prišiel mi na um ten starý vtip ako zastavil policajt
               kňaza a pýtal sa ho, čo vezie v aute. Kňaz povedal, že džem. Policajt nakukne do auta a povie:
               to je zaujímavé! Hovorí džem , napísané je jam a vezie obyčajný lekvár!)

                                   5 kg sliviek odkôstkujeme, umyjeme a dáme na
               l hodinu variť do hrnca. Potom pridáme 3 kg kryštálového
               cukru, 2 dcl rumu, 2 dcl bieleho vína a necháme 1 hodinu
               variť. Pridáme l čajovú lyžičku salicylu a ešte povaríme
               10 minút. Teplé dávame do fliaš a studené zaviažeme.
               (Ja robím tak, že zavíčkujem teplé a ešte dám do perín).

                                     Tuhý slivkový lekvár robený v rúre = 3kg
               odkôstkovaných sliviek pomelieme(pomixujeme)a dáme na plech,
               pridáme 1/2 dcl octu a necháme v rúre odparovať, občas
               premiešame. Keď je už lekvár tuhší, môžeme, ale nemusíme
               pridať kryšt. cukor podľa chuti a necháme odpariť na
               požadovanú tuhosť. Teplé dávame do fliaš, zavíčkujeme a dáme
               do perín do druhého dňa. Nahradí ten kotlový.



               Na farskom dvore stál obrovský, košatý orech. Pod ním bola lavička, na ktorej sa Pánko často
               modlieval breviár. Okolo pobiehala hydina a my sme sa hrávali v domčeku. Najkrajší obrázok
               bol, keď malé morky vyleteli na lavičku a usadili sa Pánkovi na pleci. Obrovský orech
               neposkytoval iba tieň, ale aj dával množstvo orechov. Oberali sme dvakrát a to ešte v zelenej
               šupke na zaváranie a potom, keď už zo šupy vypadávali na jadrá. Viete si predstaviť tie ruky,
               keď sme „obíjali“ orechy a uskladňovali ich na povale,
                aby preschli? Mali sme ich hnedé a to trvalo aspoň týždeň.



                                  Zavárané orechy: zelené, popichané a vymáčané
               orechy = máčame ich dovtedy, pokiaľ nesčernejú, pritom každý
               deň vodu vymieňame = vložíme do vriacej vody a povaríme 15 až
               20 minút. Vyberieme ich a zalejeme studenou vodou na 24 hodín.
               Z 3/4 l vody a 600g cukru, škorice a klinčekov uvaríme






                                                           20
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30