Page 26 - Recepty starej mamy I.
P. 26

sirup(množstvo je na 1 kg orechov) a zalejeme odkvapkané
               orechy a necháme do druhého dňa stáť. Toto sa má ešte 2krát
               opakovať. Na štvrtý deň sa v sirupe orechy znova povaria asi
               10 minút. Potom ich za tepla dáme do fliaš aj so sirupom,
               studené zavíčkujeme a sterilizujeme pri l00 stupňoch cca 15
               minút. Veľmi zdĺhavé, ale vynikajúce. Zohnať však orechy
               v šupke a v správnom čase je t.č. problém.





                                Ríbezľová šťava = popučiť ríbezle, toľko vody,
               koľko popučených ríbezlí, 1/2 balíčka Lemonidu(kys.
               citrónová), nechať 24 hodín stáť, potom scediť cez sitko,
               alebo gázu. Na 1 l precedenej šťavy dať 1 kg cukru a 1 čajová
               lyžička salicylu, znova 24 hodín stáť, občas premiešať, dať do
               fliaš a uskladniť na chladnejšom mieste. Šťava bola hustá
               a riedila sa vodou. Podobne sa robila aj šťava z malín.

                                Jablková šťava(džús podľa detí) = očistené podrvené
               jablká sa prešujú a varia pri 80 stupňoch 10 min,(pena sa
               odstraňuje) teplé sa nalievajú do fliaš s patentným uzáverom
               a dávame ich do perín, kým nevychladnú. Nedávame cukor ani
               žiadnu kyselinu. Je to čisté prírodná šťava.

                               Vaječný koňak 1) = 300 g kryšt. cukru miešame
               s 5 žĺtkami a vanilkovým cukrom. Pridáme 1/2 l studeného
               prevareného mlieka a 3 dcl liehu. Premiešame a dáme do
               fliaš(cca 1 l).


                               Vaječný koňak 2) = 5 žĺtkov s 450 g prášk. cukru
               dobre vymiešať. Pridať 1 dl sladené kondenzované mlieko
               a rovnaké množstvo prevarené studené mlieko, l)2 l rumu,
               alebo 250 ml liehu.

               Rodina Hanckovcov i Blahovcov sú rodiny dedičných hypertonikov.
                Naši rodičia okrem pravidelnej liečby tabletami si robievali


                               Cesnakový extrakt = Užíval sa 1/2 hodinu pred
               hlavným jedlom 2 kávové lyžičky. Príprava: 70g cesnaku s 3
               citrónmi pomelieme, zalejeme 1 l prevarenej studenej vody
               a necháme 2 dni vylúhovať s občasným premiešaním. Potom
               extrakt zlejeme a precedíme cez gázu. Dáme do tmavej fľaše
               na chladné a tmavé miesto.


                               Aperitív = 2 olúpané citróny(pomaranče alebo
               mandarínky(pokrájať na drobno a zaliať 1/2 l vodky. Okraj
               pohára potrieť citrónom, namočiť do kryšt. cukru, opatrne
               naliať a pridať kocku ľadu. Výborné !

               A teraz budem už len spomínať na mamine dobroty:







                                                           21
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31