Page 27 - Recepty starej mamy I.
P. 27

Ruský punč = deň pred prípravou namočíme cca l00 g
               hrozienok a 100 g nakrájaných vlašských orechov do 2 dcl rumu.
               Pripravíme 2 balíčky okrúhlych piškót, prehĺbenú väčšiu misu,
               3 menšie misky, do ktorých dáme 1) mlieko + rum 2) ovocná
               šťava 3) tuhá čierna káva. Z 1 1/2 l mlieka, v ktorom
               rozmiešame 2 1/2 40g balíčka Zlatého klasu, 2 PL kryšt. cukru
               a môžu a nemusia byť 2 žĺtka, uvaríme hustý krém, do ktorého
               opatrne vložíme namočené hrozienka, nasekané oriešky a rumu
               toľko, aby krém príliš nezredol(postupne pridávame).
               Na veľkú misu ukladáme striedavo piškóty namočené v mlieku,
               káve a ovocnej šťave, zalejeme horúcim krémom a postup
               opakujeme. Jednotlivé vrstvy kladieme tak, aby sme vytvárali
               pyramídu. Posledná vrstva je krém, ktorý necháme stekať po
               všetkých piškótach. Najlepšie je toto všetko urobiť večer
               predtým, ako chceme punč podávať. Tesne pred podávaním urobíme
               tuhú šľahačku z 2 balíčkov. Necukríme, ani inak neochucujeme.
               Šľahačku lyžicou ozdobne rozložíme po celom povrchu punču,
               nešetríme, vrch ozdobíme ovocím(najlepšie sú jahody)
               a postrúhanou čokoládou. Vyzerá to pekne, nie je to príliš
               sladké, takže to majú veľmi radi i páni. Deťom samozrejme
               robíme obmenu bez rumu. Na birmovkách to malo vždy úspech...

                                Bakara = Varíme 2 dcl vody + 150g kryšt. cukru +
               50g kakaa + 50g masla. Necháme vychladnúť. Šľaháme 9 žĺtok +
               200g kryšt. cukru. Počas šľahania postupne prilievame uvarenú,
               vychladnutú zmes. Pridáme 250 g mletých orechov, 50 g
               krupicovej múky a sneh z 9 bielkov. Cesto vlejeme do
               vymastenej a múkou vysypanej veľkej formy v tvare podkovy.
               Pečieme pomaly viac ako hodinu. Studené pokrájame a ozdobíme
               nesladenou šľahačkou. Výborné!!! Ak nemáme veľkú formu,
               osvedčili sa formy na srňací chrbát, stredne veľké 2 až 3.

                               Orieškový nugát = Urobíme kvások z 1 1/2 dcl
               vlažného mlieka a 20g kvasníc a 8 kociek cukru, odvážime 600g
               polohrubej múky, 250g masla(Hera), 2 celé vajcia, pridáme
               kvások a zmiesime. Pomúčené a zakryté necháme stáť 1 hodinu.
               Rozdelíme na 4 časti, z ktorých vyvaľkáme pláty veľké ako máme
               plech. Plech nemastíme, len ho jemne pretrieme papierom
               z masla a preložíme naň prvý plát. Potrieme ho pikantným
               lekvárom a jedným dielom z pripravenej zmesi zo 180g mletých
               orechov a 180 prachového cukru. Prikryje sa druhým plátom
               a postup sa opakuje. Štvrtý plát je už bez lekváru. Pečieme vo
               vyhriatej rúre. Upečený nugát prevrátime na dosku(spodok tvorí
               vrch) a polejeme čokoládovou polevou. Krájame na malé
               obdĺžniky. Nakrája sa veľa, je to dobrota a vydrží dlho
               čerstvé.
               Poleva: 100g čokolády + 2 PL horúcej vody + 1PL masla
               vymiešame nad parou na hladkú polevu.











                                                           22
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32