Page 28 - Recepty starej mamy I.
P. 28
Vyskoč z vody = z 3 PL mlieka, 50 g kvasníc
a trošku prachového cukru urobíme kvások. Navážime 250g
hladkej, 250g polohrubej múky, 50 g prachového cukru.
Pridáme 2 vajcia, 250 g Hery a kvások. Zamiesime tuhšie cesto
a ponoríme ho do nádoby so studenou vodou. Keď „vyskočí”
navrch, vyberieme ho a jemne osušíme utierkou. Dosku pomúčime
a cesto vyvaľkáme na l cm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné
tvary, upečieme a hneď obalíme v zmesi prachového
a vanilkového cukru. Toto cesto je však dobré aj na makový,
alebo orechový koláč.
Špic = buch = je recept po pra-prastarej mame
z Hanckovskej strany. 600g polohrubej múky + 250 g
masla(Hery), 4 žĺtka, 3 celé vajcia, 300g prachového cukru,
1 prášok do pečiva zmiešame na vláčne cesto. Rozdelíme ho na
2 časti. Plech pretrieme papierom z masla, l časť na múkou
posypanej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme
pomocou valčeka naň. Potrieme ríbezľovým lekvárom a z druhej
polovice cesta robíme mriežky. Dáme piecť. Zo 4 bielok
ušľaháme sneh. Pred dopečením plech vytiahneme a povrch
potrieme snehom. Mama robila zo snehu kôpky. Dopečieme
a krájame na kosoštvorce. Tento zákusok má v našej rodine snáď
každý rád. Jednoduchý a dobrý, len sa tak rozsýpa na jazyku.
Pôvodne sa používal na natretie plátu iba slivkový lekvár.
Pre našu rodinu bolo typických niekoľko vecí:
U Blahov sa vždy v sobotu varievala suchá fazuľa ako prívarok.
Mama vždy pred odkrojením z čerstvého chleba urobila na ňom 3 krížiky(dodržiavam stále).
Keď natierala chlieb maslom, vždy ho zdobila opakom noža, robila na ňom také kosoštvorce.
Pekávali sa u nás prázdne koláče s hrozienkami zapletané ako vianočky, ale na slano.
Ku zemiakovému šalátu a vyprážanému mäsu sa vždy varila ryža.
Nikdy sa na jedle nešetrilo a každý hosť bol vždy vítaný a ponúknutý.
Bolo to super , keď pri stretnutí s tetou Vlastou, alebo Helenou, alebo hocikým z rodiny pri
otázke,
čo si dnes varila? Dozvedela si sa : No, fazuľu, však je sobota !
Aj dnes(27. 10. 2007) je sobota a varila som fazuľu, výbornú.
Na internáte, keď som natierala chlieb maslom, Julinka Rossmusová už dopredu povedala:
„naša mama vždy zdobí chlieb štvorčekmi. Ja som to totiž nikdy nezabudla urobiť a hlavne
pripomenúť.
23