Page 28 - Recepty starej mamy I.
P. 28

Vyskoč z vody = z 3 PL mlieka, 50 g kvasníc
               a trošku prachového cukru urobíme kvások. Navážime 250g
               hladkej, 250g polohrubej múky, 50 g prachového cukru.
               Pridáme 2 vajcia, 250 g Hery a kvások. Zamiesime tuhšie cesto
               a ponoríme ho do nádoby so studenou vodou. Keď „vyskočí”
               navrch, vyberieme ho a jemne osušíme utierkou. Dosku pomúčime
               a cesto vyvaľkáme na l cm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné
               tvary, upečieme a hneď obalíme v zmesi prachového
               a vanilkového cukru. Toto cesto je však dobré aj na makový,
               alebo orechový koláč.

                              Špic = buch = je recept po pra-prastarej mame
               z Hanckovskej strany. 600g polohrubej múky + 250 g
               masla(Hery), 4 žĺtka, 3 celé vajcia, 300g prachového cukru,
               1 prášok do pečiva zmiešame na vláčne cesto. Rozdelíme ho na
               2 časti. Plech pretrieme papierom z masla, l časť na múkou
               posypanej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme
               pomocou valčeka naň. Potrieme ríbezľovým lekvárom a z druhej
               polovice cesta robíme mriežky. Dáme piecť. Zo 4 bielok
               ušľaháme sneh. Pred dopečením plech vytiahneme a povrch
               potrieme snehom. Mama robila zo snehu kôpky. Dopečieme
               a krájame na kosoštvorce. Tento zákusok má v našej rodine snáď
               každý rád. Jednoduchý a dobrý, len sa tak rozsýpa na jazyku.
               Pôvodne sa používal na natretie plátu iba slivkový lekvár.

                                  Pre našu rodinu bolo typických niekoľko vecí:




               U Blahov sa vždy v sobotu varievala suchá fazuľa ako prívarok.

               Mama vždy pred odkrojením z čerstvého chleba urobila na ňom 3 krížiky(dodržiavam stále).


               Keď natierala chlieb maslom, vždy ho zdobila opakom noža, robila na ňom  také kosoštvorce.


               Pekávali sa u nás prázdne koláče s hrozienkami zapletané ako vianočky, ale na slano.

               Ku zemiakovému šalátu a vyprážanému mäsu sa  vždy varila ryža.


               Nikdy sa na jedle nešetrilo a každý hosť bol vždy vítaný a ponúknutý.


               Bolo to super , keď pri stretnutí s tetou Vlastou,  alebo Helenou, alebo hocikým z rodiny pri
               otázke,
               čo si dnes varila? Dozvedela si sa : No, fazuľu, však je sobota !
               Aj dnes(27. 10.  2007) je sobota a varila som  fazuľu, výbornú.


               Na internáte, keď som natierala chlieb maslom, Julinka Rossmusová už dopredu povedala:
               „naša mama vždy zdobí chlieb štvorčekmi. Ja som to totiž nikdy nezabudla urobiť a hlavne
               pripomenúť.








                                                           23
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33