Page 29 - Recepty starej mamy I.
P. 29

Zlatá svadba rodičov

               Prázdny koláč = l kg polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 celé vajce
               dáme do misy. V strede urobíme jamku, do ktorej dáme 2 PL
               cukru, 40 g kvasníc a 2 dcl vlažného mlieka. Necháme napučať
               kvasnice a začíname spracúvať cesto. Mlieko prilievame podľa
               potreby. Keď je všetka múka spracovaná pridáme 200g
               masla(Hery) a 100 g hrozienok a podľa chuti soľ. Cesto má byť
               vláčne a je vypracované, keď sa odliepa od misy i ruky. Dáme
               ho prikryté na teplé miesto a necháme kysnúť. Po vykysnutí ho
               preložíme na pomúčenú dosku, spravíme z neho valec, rozdelíme
               ho na polovicu. Každú polovicu rozdelíme na 4 časti.
               Vyformujeme z nich 4 pramienky a pletieme ako vrkoč. Začíname
               v strede, pletieme k sebe, otočíme a pletieme druhú stranu.
               Položíme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom s pár kvapkami
               olivového oleja. Z ďalších troch častí upletieme klasický
               vrkoč a dáme ho na 4-pramienkový, potrieme vajcom. Poslednú
               časť rozdelíme na polovicu a splietame dva pramienky, ktoré
               položíme na predošlý vrkoč tak, že ho opatrne natiahneme
               a pripojíme až na kraje koláča. Potrieme vajcom. Ozdobíme
               nemletým makom, rascou, sezamom a zapichneme niekoľko jadier
               vlašských orechov. Dáme piecť do vyhriatej rúry, ale potom
               pečieme pomaly, aby sa koláč prepiekol vo vnútri. Hotový je,
               keď ho obrátime a zaklepeme na zadnú stranu a ozve sa pekný
               zvuk. Skladujeme v bielom plátennom obrúsku. U nás nikdy
               nesmie chýbať na Štedrovečernom stole.









                                                           24
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34