Page 29 - Recepty starej mamy I.
P. 29
Zlatá svadba rodičov
Prázdny koláč = l kg polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 celé vajce
dáme do misy. V strede urobíme jamku, do ktorej dáme 2 PL
cukru, 40 g kvasníc a 2 dcl vlažného mlieka. Necháme napučať
kvasnice a začíname spracúvať cesto. Mlieko prilievame podľa
potreby. Keď je všetka múka spracovaná pridáme 200g
masla(Hery) a 100 g hrozienok a podľa chuti soľ. Cesto má byť
vláčne a je vypracované, keď sa odliepa od misy i ruky. Dáme
ho prikryté na teplé miesto a necháme kysnúť. Po vykysnutí ho
preložíme na pomúčenú dosku, spravíme z neho valec, rozdelíme
ho na polovicu. Každú polovicu rozdelíme na 4 časti.
Vyformujeme z nich 4 pramienky a pletieme ako vrkoč. Začíname
v strede, pletieme k sebe, otočíme a pletieme druhú stranu.
Položíme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom s pár kvapkami
olivového oleja. Z ďalších troch častí upletieme klasický
vrkoč a dáme ho na 4-pramienkový, potrieme vajcom. Poslednú
časť rozdelíme na polovicu a splietame dva pramienky, ktoré
položíme na predošlý vrkoč tak, že ho opatrne natiahneme
a pripojíme až na kraje koláča. Potrieme vajcom. Ozdobíme
nemletým makom, rascou, sezamom a zapichneme niekoľko jadier
vlašských orechov. Dáme piecť do vyhriatej rúry, ale potom
pečieme pomaly, aby sa koláč prepiekol vo vnútri. Hotový je,
keď ho obrátime a zaklepeme na zadnú stranu a ozve sa pekný
zvuk. Skladujeme v bielom plátennom obrúsku. U nás nikdy
nesmie chýbať na Štedrovečernom stole.
24