Page 31 - Recepty starej mamy I.
P. 31

Čokoládová saláma = 2 tabličky várovej čokolády
               necháme zmäknúť. Do hrnca dáme 140g prachového cukru, 120 g
               mletých orieškov, 70 g nakrájaných orieškov, vanilkový cukor,
               citrónovú kôru, l bal. škorice, 1 celé vajce a zmäknutú
               čokoládu. Na malom plameni zmes miešame. Keď sa dá tvarovať
               dáme na dosku 40 g prachového cukru a vytvoríme salámu obalenú
               cukrom, zabalíme do papiera a necháme schnúť. Krája sa na
               tenké kolieska. Pochúťka!

                                Jablková pita = na cesto potrebujeme 600 g
               polohrubej múky, 250 g masla, 150 g prach. cukru, 3 žĺtka
               a na špic noža sódy bikarbóny. Zmiesime, rozdelíme na
               polovicu. Na pomúčenej doske vyváľame plát, ktorý prenesieme
               na plech. Ošúpeme jablká, postrúhame na hrubé rezance, dáme
               ich v hrubej vrstve na plech, mierne ocukríme, ak máme pomleté
               oriešky alebo strúhanku, jablká posypeme a prikryjeme druhým
               plátom cesta. Cesto vidličkou popicháme a dáme piecť do
               vyhriatej rúry.

                                Mamin tvarožník = 600g polohrubej múky, 250 g
               masla(Hery), 1 prášok do pečiva, 3 celé vajcia, 200 g prach.
               cukru zmiešame na cesto, rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.
               Dáme na plech. Pripravíme náplň: 1 kg tvarohu, 2 celé vajcia,
               trošku prach. cukru, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru
               v rukách zmiešame. Nemelieme, ani nelisujeme. Dáme na plát
               cesta, rovnomerne ho rozotrieme a prekryjeme ďalším plátom.
               Pečieme vo vyhriatej rúre. Studené posypeme prachovým cukrom,
               krájame na obdĺžniky. Každému zatiaľ chutil, ale najviac
               labužnícky ho vychutnával Alo Štubňa, p.Th.Dr.Családy, náš
               Paľo, Števo a mnoho iných. Nepohrdnú ním ani naše vnúčence.
                                Pečivo tvarované v mlynčeku = 250 g masla
               vymiešame do peny a pridáme 200 g prach. cukru a 3 celé
               vajcia. Miešame. Na dosku odvážime 600g hladkej múky, 1/2
               balíčka prášku do pečiva, trošku anízu a vanilky, pridáme
               vymiešanú zmes a zmiesime vláčne cesto, ktoré pretláčame cez
               rôzne formičky na mlynčeku. Môžeme cesto vyvaľkať na hrúbku
               l cm a vykrajovať. Pečieme vo vyhriatej rúre a ešte teplé
               obaľujeme v prachovom cukre. Vydrží dlho.

                                 Suché trvanlivé keksy = 600 g grísovej múky +
               250 g cukru + 100 g masla, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
               + 2 vajcia a 1 dcl mlieka zmiešame na tuhé cesto. Rozdelíme
               ho na 3 časti. Na dosku dáme 50 gr. nemletého maku jednu časť
               cesta v ňom vyváľame a urobíme plát hrubý 0,5 cm. Vykrajujeme
               a dávame na plech s rozostupmi, lebo cesto sa nadvihne.
               Nenatierame vajcom. Druhú časť zmiešame s troškou kakaa
               a vykrajujeme iné tvary. Tretiu časť zmiešame s hrubým kryšt.
               cukrom, vykrajujeme zas iný tvar a pečieme.







                                                           26
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36