Page 31 - Recepty starej mamy I.
P. 31
Čokoládová saláma = 2 tabličky várovej čokolády
necháme zmäknúť. Do hrnca dáme 140g prachového cukru, 120 g
mletých orieškov, 70 g nakrájaných orieškov, vanilkový cukor,
citrónovú kôru, l bal. škorice, 1 celé vajce a zmäknutú
čokoládu. Na malom plameni zmes miešame. Keď sa dá tvarovať
dáme na dosku 40 g prachového cukru a vytvoríme salámu obalenú
cukrom, zabalíme do papiera a necháme schnúť. Krája sa na
tenké kolieska. Pochúťka!
Jablková pita = na cesto potrebujeme 600 g
polohrubej múky, 250 g masla, 150 g prach. cukru, 3 žĺtka
a na špic noža sódy bikarbóny. Zmiesime, rozdelíme na
polovicu. Na pomúčenej doske vyváľame plát, ktorý prenesieme
na plech. Ošúpeme jablká, postrúhame na hrubé rezance, dáme
ich v hrubej vrstve na plech, mierne ocukríme, ak máme pomleté
oriešky alebo strúhanku, jablká posypeme a prikryjeme druhým
plátom cesta. Cesto vidličkou popicháme a dáme piecť do
vyhriatej rúry.
Mamin tvarožník = 600g polohrubej múky, 250 g
masla(Hery), 1 prášok do pečiva, 3 celé vajcia, 200 g prach.
cukru zmiešame na cesto, rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.
Dáme na plech. Pripravíme náplň: 1 kg tvarohu, 2 celé vajcia,
trošku prach. cukru, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru
v rukách zmiešame. Nemelieme, ani nelisujeme. Dáme na plát
cesta, rovnomerne ho rozotrieme a prekryjeme ďalším plátom.
Pečieme vo vyhriatej rúre. Studené posypeme prachovým cukrom,
krájame na obdĺžniky. Každému zatiaľ chutil, ale najviac
labužnícky ho vychutnával Alo Štubňa, p.Th.Dr.Családy, náš
Paľo, Števo a mnoho iných. Nepohrdnú ním ani naše vnúčence.
Pečivo tvarované v mlynčeku = 250 g masla
vymiešame do peny a pridáme 200 g prach. cukru a 3 celé
vajcia. Miešame. Na dosku odvážime 600g hladkej múky, 1/2
balíčka prášku do pečiva, trošku anízu a vanilky, pridáme
vymiešanú zmes a zmiesime vláčne cesto, ktoré pretláčame cez
rôzne formičky na mlynčeku. Môžeme cesto vyvaľkať na hrúbku
l cm a vykrajovať. Pečieme vo vyhriatej rúre a ešte teplé
obaľujeme v prachovom cukre. Vydrží dlho.
Suché trvanlivé keksy = 600 g grísovej múky +
250 g cukru + 100 g masla, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
+ 2 vajcia a 1 dcl mlieka zmiešame na tuhé cesto. Rozdelíme
ho na 3 časti. Na dosku dáme 50 gr. nemletého maku jednu časť
cesta v ňom vyváľame a urobíme plát hrubý 0,5 cm. Vykrajujeme
a dávame na plech s rozostupmi, lebo cesto sa nadvihne.
Nenatierame vajcom. Druhú časť zmiešame s troškou kakaa
a vykrajujeme iné tvary. Tretiu časť zmiešame s hrubým kryšt.
cukrom, vykrajujeme zas iný tvar a pečieme.
26